Actueel – Samenwerkende Apotheken Rijn en Gouwe – Alphen aan de Rijn

Samenwerkende Apotheken Rijn en Gouwe

Postbus 1064 2400 BB Alphen aan de Rijn

Actueel

TERUGROEPACTIE TABLETTEN LOSARTAN VAN DE FABRICANTEN ACCORD EN APOTEX!!

https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2019/03/20/terugroepactie-aantal-bloeddrukmedicijnen-met-losartan

 

BELANGRIJKE MEDEDELING OVER VERVUILDE MEDICIJNEN

Alphen aan den Rijn, februari 2019

De laatste tijd zijn de geneesmiddelen valsartan, losartan, irbesartan, candesartan, olmesartan of telmisartan op een negatieve manier in het nieuws geweest. Het kan zijn dat u vragen heeft of dat u ongerust bent. We willen u informatie geven over de veiligheid van deze medicijnen.

Wat is er aan de hand?

In juli en december 2018 bleek dat er vervuilde valsartantabletten in omloop waren. In deze tabletten zaten verontreinigingen die ontstaan zijn bij de productie van de grondstof valsartan. Deze verontreinigingen mogen maar zeer beperkt aanwezig zijn in de tabletten, omdat zij in hoge doseringen én bij langdurig gebruik kanker kunnen veroorzaken. Ondanks dat de hoeveelheid verontreinigingen boven de veiligheidslimitiet zat, is de kans op kanker heel erg klein. Tegen de vervuilde medicijnen zijn maatregelen genomen.

Uit voorzorg zijn de verontreinigde geneesmiddelen bij de apotheken weggehaald. Daarnaast hebben veel apothekers ervoor gekozen om ook de voorraad bij de patiënten thuis terug te roepen. Het kan zijn dat u destijds uw doosje heeft omgeruild voor een ander doosje.

Recent kwam in het nieuws dat ook andere ‘sartanen’ vervuild zouden zijn, namelijk losartan en irbesartan. Het klopt dat ook bij deze medicijnen in een beperkt aantal partijen een verontreiniging is aangetroffen. Deze partijen zijn echter niet in Nederland op de markt gebracht. Daarom is er niet opnieuw een terugroepactie geweest.

Wat betekent dit voor u?

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt wanneer u al geruime tijd valsartan of een ander medicijn uit deze groep gebruikt. Hieronder staat een aantal situaties omschreven met extra toelichting.

  • U gebruikt valsartan

De partijen waar de verontreinigingen boven de veiligheidslimiet zijn aangetroffen, zijn uit de
apotheekvoorraad verwijderd. De tabletten die nu op voorraad zijn bij de apotheek, zijn dan ook veilig te gebruiken. Heeft u uw eigen voorraad van de apotheek gekregen na december 2018? Dan zijn deze veilig te gebruiken. Is uw voorraad van juli of eerder en twijfelt u aan de veiligheid? Neem dan contact op met uw apotheek.

  • U gebruikt losartan, irbesartan, candesartan of olmesartan

In de tabletten die in Nederland op de markt zijn, is geen vervuiling boven de limiet aangetroffen. U kunt de tabletten veilig gebruiken.

  • U gebruikt telmisartan

Bij de productie van telmisartan kunnen de eerdergenoemde verontreinigingen niet ontstaan. Telmisartan is dan ook veilig te gebruiken.

Hoe nu verder?

Nu bekend is dat de verontreinigingen kunnen ontstaan bij de productie van verschillende sartanen, krijgen de fabrikanten twee jaar de tijd om het proces aan te passen zodat er helemaal geen verontreinigingen meer kunnen ontstaan. Tot die tijd gelden er strenge veiligheidslimieten en worden de grondstoffen grondig getest op verontreinigingen. Wanneer de limiet wordt overschreden, mag de grondstof niet gebruikt worden. De tabletten die vanaf nu op de markt komen voldoen dus aan alle kwaliteitseisen.

Doordat er de afgelopen weken verschillende partijen zijn terugroepen vanwege de vervuilingen,  kunnen er tekorten ontstaan. Hierdoor is het helaas niet altijd mogelijk om uw vertrouwde medicijn te leveren. We zoeken voor u de best mogelijke oplossing.

Het is belangrijk voor uw behandeling dat u niet zomaar stopt met uw medicijn. Mocht u ondanks deze informatie nog niet gerust zijn dat uw medicijnen veilig te gebruiken zijn, dan willen wij u vragen contact op te nemen met uw arts of apotheek.

Apotheek Allart

DagNacht apotheek

Apotheek De Herenhof

Apotheek De Hoge Zijde

Apotheek Ridderveld

Apotheek Ter Aar

De Vijverapotheek